петък, 6 март 2009 г.

Можем ли да развием интуицията си чрез музика?



Според изследване, публикувано в "European Journal of Neuroscience",
в разговор хората с музикален слух умеят да разпознаят едва доловими послания в речта на своя събеседник, които останалите може и да не разберат или пропускат да забележат.

Тъй като аз самата имам музикално образование, мисля, че това наистина е така, но то има своето логично обяснение и е плод на положен труд. В тази връзка е важно да се знае, че за да „четеш между редовете” не е достатъчно да притежаваш определени качества, но и да се положат усилия и те да се развият. Не всички хора с музикален слух са склонни към самонаблюдение и съответно те не „чуват” скритите послания и на околните. Ето за що е важно и обучението по музика.

Например, хората, които се обучават по този начин и съответно имат отношение и усет към музиката, постепенно с всяка следваща година от музикалното си обучение се научават да анализират музикалните произведения изключително детайлно.

Когато човек разучава „по ноти” , тогава музиката не е просто музикален фон, а е съвкупност от интонационно единство, сложна система от връзки /интервали, всеки от които със свой специфичен цветен нюанс, с оттенък в настроенията, отразени чрез ладовата система - минор, мажор и др./.

Вникването „отвътре” и целта да се интерпретира творчески всяко произведение /което всъщност е изискване към всеки музикант/ е само по себе си опит да се разбере „казаното от композитора” и да се пресъздаде със собствени средства /интерпретация/ нова звукова картина. Именно стремежът към подобна интерпретация е разковничето за нагласата да се чуе и вникне в казаното.

За музикалното изкуство и неговото въздействие като терапия се знае не от днес, но е добре да се припомня и сега. Понякога е нужно съвсем малко външно ”подтикване” за да дадем много от себе си и да се вгледаме повече в това, което притежаваме като талант и… чисто човешки качества.

Това е моят опит да отговоря сама на себе си на въпроса /но го споделям и с вас/: „Защо хората с музикален слух са по- добри слушатели в ежедневието, защо именно те могат да различават посланията на своя събеседник по- добре и да ги интерпретират успешно? ” А както е известно, интуицията е пряко свързана с умението да се вслушваш във всичко, което се случва около теб.

Няма коментари: