четвъртък, 19 март 2009 г.

Откъс от "На изток от Рая"





Тълкуванието в романа на Стайнбек "На изток от Рая" за приемането на даровете на Авел, който у животновъд и пренебрегването на Кайн-земеделецът.
И...какво следва.

"...Голямо предимство е да се вслушваш в точните слова - каза Самуел. - Бог не е осъдил Каин.
Дори той / Бог/ може да има предпочитания, нали? Да предположим, че Господ е обичал повече агнешко, отколкото зеленчуци. Аз например съм същият. И може би Каин му е донесъл връзка моркови. А Бог рекъл: „Това не обичам. Опитай пак. Донеси ми нещо, което обичам, и ще те туря наравно с брат ти.“ Но Каин се ядосал, оскърбили му чувствата. А оскърбят ли някому чувствата, иде му да замахне по нещо, и Авел се случил жертва на гнева му.

- Свети Павел казва на евреите, че Авел е бил с вяра- обади се Ли.

- В „Битието“ за това не се говори - отвърна Самуел, - имал ли е вяра, нямал ли е. Намеква се само за нрава на Каин.

.А какво казва мисис Хамилтън за парадоксите в Библията? - полюбопитства Ли.

- Нищо не казва, защото не признава, че ги има.

- Но…

- Млък! Иди да я питаш. И ще се върнеш по-стар, но не и по-малко объркан.

- Вие двамата сте изучавали всичко това - прекъсна ги Адам. - На мен само ми е минало през кожата и почти нищо не е останало. Значи Каин е бил прогонен заради убийството, така ли?

- Точно така, заради убийството.

- И Бог го е жигосал?

- Не чу ли? Върху Каин бил поставен печат не за да го унищожи, а да го спаси. Както и проклятието към всеки, който би вдигнал ръка да го убие. Било е предпазващ знак. /А Каин рече на Бога: «Това наказание е по-тежко, отколкото мога да понеса. Виж, ти днес ме изгонваш от лицето на земята и от своето лице. И аз ще стана беглец и скитник по земята и всеки, който ме срещне, ще ме убие.» А Господ Бог му рече: «Ако някой посегне да убие Каин, за отмъщение ще бъдат взети седем живота.» И тогава Бог постави на Каина знак, та да не го убие, който го срещне. /

- Не мога да се отърва от чувството - каза Адам, - че Каин е опрал пешкира.

- Може и така да е - рече Самуел, - но Каин е живял и деца е народил, а Авел е останал да живее само в приказката. Ние сме потомци на Каин. И не е ли странно, че ние тук, трима възрастни мъже, толкова хиляди години след това сме седнали да обсъждаме това престъпление, сякаш е станало вчера в Кинг Сити и още не са изправили убиеца пред съда?..

събота, 14 март 2009 г.

Парна баня за сияйна кожа


Безспорно парната баня е с доказан козметичен ефект.Тя размеква външния слой на кожата и подобрява кръвообращението, а прибавените билки я дезинфекцират, подхранват и успокояват.Лайка, лавандула, градински чай, липа, бял равнец,евкалипт,глогов цвят и лимон освежават, овлажняват и премахват черните точки /комедони/.
Много важно е, обаче, да се прави правилно.

Има два начина- над гореща вода или с компреси.

При първия вариант се стои около десет минути над гореща вода, в която се пускат две супени лъжици от някоя от посочените билки. През това време главата е покрита с кърпа.

При втория вариант се използват горещи компреси. Прави се настойка с една от билките /3 суп. лъжици в 500 мл вряла вода/. Престоява 15 минути,потавя се кърпа в настойката, изстисква се и се поставя на лицето за 3 минути.

четвъртък, 12 март 2009 г.

Красив акцент в интериора - "Коледно дърво"









Не сме в очакване на Коледа, но "коледното дърво" на Jane Schouten /www.alltheluckintheworld.nl/en/ ми направи впечатление и реших да споделя с вас.
То е направено от непотребни вещи, които са красиви и колекционирани през годините. Вместо да ги изхвърляте, ги обособете в единна форма /освен коледно дърво направете звезда, сърце или дори някакво животно/ и "украсете" с въпросното произведение някоя стена в дома си, а дори и тавана /но там внимавайте и не използвате тежки предмети, а само хартиени или други подобни./ Сещате се защо- за да не паднат и предизвикат неприятен инцидент.

Ако се заемeте да правите това, първо изберете подходящо място, където украсата наистина ще бъде акцент, а не кич.

Освен, че развивате творческия си усет, в това занимание включете и децата, които много често имат дори и по-добри и разнообразни идеи. Същото ще направим аз и моят син.

петък, 6 март 2009 г.

Можем ли да развием интуицията си чрез музика?



Според изследване, публикувано в "European Journal of Neuroscience",
в разговор хората с музикален слух умеят да разпознаят едва доловими послания в речта на своя събеседник, които останалите може и да не разберат или пропускат да забележат.

Тъй като аз самата имам музикално образование, мисля, че това наистина е така, но то има своето логично обяснение и е плод на положен труд. В тази връзка е важно да се знае, че за да „четеш между редовете” не е достатъчно да притежаваш определени качества, но и да се положат усилия и те да се развият. Не всички хора с музикален слух са склонни към самонаблюдение и съответно те не „чуват” скритите послания и на околните. Ето за що е важно и обучението по музика.

Например, хората, които се обучават по този начин и съответно имат отношение и усет към музиката, постепенно с всяка следваща година от музикалното си обучение се научават да анализират музикалните произведения изключително детайлно.

Когато човек разучава „по ноти” , тогава музиката не е просто музикален фон, а е съвкупност от интонационно единство, сложна система от връзки /интервали, всеки от които със свой специфичен цветен нюанс, с оттенък в настроенията, отразени чрез ладовата система - минор, мажор и др./.

Вникването „отвътре” и целта да се интерпретира творчески всяко произведение /което всъщност е изискване към всеки музикант/ е само по себе си опит да се разбере „казаното от композитора” и да се пресъздаде със собствени средства /интерпретация/ нова звукова картина. Именно стремежът към подобна интерпретация е разковничето за нагласата да се чуе и вникне в казаното.

За музикалното изкуство и неговото въздействие като терапия се знае не от днес, но е добре да се припомня и сега. Понякога е нужно съвсем малко външно ”подтикване” за да дадем много от себе си и да се вгледаме повече в това, което притежаваме като талант и… чисто човешки качества.

Това е моят опит да отговоря сама на себе си на въпроса /но го споделям и с вас/: „Защо хората с музикален слух са по- добри слушатели в ежедневието, защо именно те могат да различават посланията на своя събеседник по- добре и да ги интерпретират успешно? ” А както е известно, интуицията е пряко свързана с умението да се вслушваш във всичко, което се случва около теб.