понеделник, 3 ноември 2008 г.

Запарка от липов цвят за имунна защита



Чаят от липов цвят е един от най-ефективните в борбата срещу настинки, простудни заболявания и като средство за повишаване на имунната защита.

Липовият чай помага за лечение на инфекции на горните дихателни пътища (ларингити, трахеобронхити) и други температурни състояния. Също така намира приложение за лечение на някои заболявания на пикочните пътища.

Под формата на запарка или отвара липовият цвят се използува още и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.

В народната медицина се препоръчва отвара от липов цвят под формата на бани при изгаряния, кожни обриви, възпалени хемороидални възли, ставни болки.

Начин на употреба . Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно нарязан липов цвят на 250 мл вряща вода. След около 20 мин запарката се прецежда и се пие гореща.

За външна употреба се приготвя отвара от 100 г липов цвят и 2 л вода. За гаргара се приготвя отвара от 20 г липов цвят на 250 мл вряща вода, като в топлата отвара може да се прибави и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.